«Його ім’я нам сяє крізь віки»

 

9.11.2017 у приміщенні конгрес центру Житомирського медичного інституту відбувся театралізований вечір «Його ім’я нам сяє крізь віки», присвячений вченому – енциклопедисту, великому лікарю Середньовічного Сходу Абу Алі ібн Сіні, відомому  у Європі як Авіценна.

Обласна наукова медична бібліотека проводить цей захід  у співпраці із Житомирським медичним інститутом, Житомирським домом культури та Житомирським коледжем культури і мистецтва ім. Огієнка.

Метою заходу є ознайомлення студентської молоді з життєвим шляхом та творчою спадщиною видатного вченого.

Творчий доробок Авіценни  є величезним навіть з точки зору сьогодення: за життя ним написано більш ніж 270 творів у найрізноманітніших галузях знання. Тільки з проблем медицини вчений написав понад 40 праць. Серед них найбільшим авторитетом користується славнозвісний 5-ти томний «Канон лікарської справи».  Ще у XII столітті він був перекладений латиною і став настільною книгою для європейських лікарів. Зараз він видається всіма мовами світу.

Пам’ять про видатного вченого – лікаря, філософа, поета, славетну людину живе в серцях освічених людей всього світу і постійно відзначається під егідою ЮНЕСКО.

 Середньовічний Схід не знав традиції складання біографій та автобіографій. Є тільки один виняток – власноруч складена  самим ібн Сіною біографія, доповнена його учнем Абу Убайдом Джузджані, що збереглася до нашого часу, і захід побудований саме на цьому літературному джерелі, тож студенти почують голос, що дійшов до нас через 10 віків.