Семінар бібліотекарів медичних закладів області

 

2  


        21 березня 2017 року в обласній науковій медичній бібліотеці відбувся семінар бібліотекарів медичних закладів області.

         Роль і місце бібліотек у сьогоденні,  зміни у законодавчій та нормативній базі бібліотек України – ці теми висвітлила у своєму виступі директор ОНМБ А.В.Осика. Зокрема вона розповіла про ухвалений ООН документ  щодо визначення Глобальних цілей сталого розвитку на період до 2030 року та документи  Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій і установ (ІФЛА) про забезпечення доступу до інформації та комунікаційних технологій, охорони культурної спадщини, загальної грамотності та залучення до цих процесів бібліотек як важливих гравців у цих сферах. Україна теж приймає участь у міжнародному бібліотечному житті – у 2014 році бібліотечна асоціація нашої країни  підписала Ліонську декларацію щодо розвитку та доступу до інформації.

     У жовтні 2016 року на нараді в Міністерстві культури міністр культури окреслив найважливіші напрямки розвитку, серед яких – створення Інституту Книги і підкреслив, що бібліотечні фахівці мають володіти знаннями, вміннями і навичками, котрі сприяли б організації, управлінню та здійсненню інноваційної діяльності бібліотек.

       Виходячи з вищевикладеного, дуже прикро дивитися на те, що деякі з керівників медичних закладів області йдуть шляхом найменшого спротиву ,просто закриваючи бібліотеки, про що йшлося у виступі методиста ОНМБ О.В.Осіної. Кількість бібліотек медичних закладів з року в рік скорочується – за минулі три роки  мережа медичних бібліотек області зменшилася на 9 бібліотек, відповідно зменшується  загальна кількість документального фонду  медичних бібліотек області.

          Однак,    незважаючи на тяжкі умови сьогодення, бібліотекарі Барановської, Ємільчинської, Малинської Новоград – Волинської, Пулинської ЦРЛ, Обласного госпіталю ВВ, Обласної психіатричної лікарні №1 та №2 не тільки не  знизили, а й покращили показники своєї роботи.

           В найкращому стані знаходяться, безумовно, бібліотеки медичних навчальних закладів: достатня кількість надходжень нової літератури, обладнання комп’ютерами дозволяє якісно задовольняти  читацькі запити як студентів, так і викладачів закладу.

      Для подальшого покращення роботи бібліотек  медичних закладів області було запропоновано частіше використовувати можливості ОНМБ, користуватися сайтом обласної медичної бібліотеки та інтенсифікувати роботу з користувачами – пацієнтами медичного закладу.

      Завідуюча відділом обслуговування користувачів ОНМБ  Кузьменко І.Ю. провела для  присутніх в зустріч з  лікарем – гінекологом ОКЛ  Надією Василівною Галкіною, персональна виставка картин бісером якої зараз розгорнута у арт-вітальні наукової медичної бібліотеки.

      Майстриня  розповіла присутнім про те, як вона почала вишивати, якої зосередженості  та  художнього смаку потребує це хобі.

      Бібліотекарі із захватом розглядали витвори Надії Василівни -  репродукції славетних художників, зображення святих, квітів, тварин – справжнє рукотворне диво.

    Після закінчення семінару ,вже традиційно, бібліотекарі медичних закладів області відвідують один з музеїв Житомира.  В цей раз вони стали гостями Українського дому, де екскурсовод розповіла про  історію «дому Філатова» та продемонструвала бібліотекарям експозицію картин учнів житомирської художньої школи, присвячену життю та творчості Тараса Григоровича Шевченка.