Вечір-реквієм до Дня Перемоги

 

 

5 травня в актовому залі Житомирського базового фармацевтичного коледжу імені Г.С. Протасевича  відбувся вечір – реквієм, присвячений пам’яті жертв житомирського концтабору та долі в’язня цього концтабору лікаря Івана Гавриловича Алєксєєва. Захід був проведений обласною науковою медичною бібліотекою спільно із бібліотекою фармацевтичного коледжу.

На вечір був запрошений автор книги «Шталаг 358». Забытая история житомирского Освенцима» А.В.Савчук, який розповів присутнім про групу спротиву концтабору, яку очолював доктор І.Г.Алєксєєв та спроби ув’язнених вирватися на волю. Зокрема, про підкоп довжиною 70 метрів, проритий в’язнями, який фашисти називали «житомирське метро».

Неможливо було без жаху чути про кількість солдатів і офіцерів, що загинули мученицькою смертю в концтаборі – понад 65000 чоловік.

 Про подальшу долю лікаря Алєксєєва розповіли ведучі – це концтабір у Німеччині, де в’язні звільнилися  ще до приходу союзницьких військ.

 Іван Гаврилович Алєксєєв все своє повоєнне життя працював лікарем. Письменник Генадій Фатєєв, зворушений незвичайною долею Алєксєєва, написав про нього книгу «Доктор Алексеев», про нього знятий документально – художній фільм «Две жизни доктора Алексеева».

 Історія лікаря Алєксєєва завершилася благополучно, але скільки замучених в концтаборах, померлих від голоду і хвороб навік осталися лежати в своїй і чужій землі…

  На присутніх – студентів 6 груп  фармацевтичного коледжу, викладачів та гостей захід справив глибоке враження і завдяки досі невідомим фактам про житомирський концтабір, і тим щирим почуттям, що вклали у виконання пісень воєнних років студенти та студентки фармацевтичного коледжу.

  Апофеозом вечору прозвучали слова пісні «Перемога»:  - «Спасибі вам, солдати, за життя!»