Семінар бібліотечних фахівців

25 березня на базі обласної наукової медичної бібліотеки відбувся одноденний семінар для працівників бібліотек закладів охорони здоров’я.  Захід проходив в дещо нетрадиційній формі: вперше в програмі були  тренінгові заняття з учасниками семінару на тему «Подаруй собі радість»(з профілактики психоемоційного вигорання), які проводили представники психологічної служби Житомирського інституту медсестринства, психологи вищої кваліфікації, викладачі Боримська Л.В. та Полчанова Г.С. Ко-тренери працювали з аудиторією, використовуючи цікаві психодіагностичні методики, психологічні ігри, спрямовані на виявлення емоційних та поведінкових особливостей, знайомили з способами саморегуляції та конкретними прийомами самопідтримки. Від високопрофесійних  психологів    присутні отримали заряд оптимізму та установку на позитив – це те, що дуже потрібно в наш складний час.

 Директор ОНМБ ЖОР Осика А.В. ознайомила присутніх з новими нормативними документами стосовно роботи бібліотек, серед яких наказ Міністерства культури України  від 15.10.2013 № 983 «Про затвердження Державного стандарту надання безоплатних послуг клубними та бібліотечними закладами культури державної та комунальної форм власності». Ним визначено вимоги до рівня доступності та якості безоплатних послуг, які надають бібліотеки, зміст, обсяги, норми і нормативи, показники якості таких послуг. Вона відмітила, що в останні роки мережа медичних бібліотек зазнала змін: мають місце зменшення їх чисельності, є спроби об’єднання та приєднання до інших закладів, скорочення штатних одиниць. З реформуванням медичної галузі питання існування бібліотек в медичних закладах постало і в нашій області. Так, нещодавно було  ліквідовано бібліотеку в Романівській райлікарні. В сучасних складних умовах, згідно постанови Уряду «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» від 1 березня 2014 року оголошено режим жорсткої економії бюджетних коштів. На рішення з кадрових питань, які будуть прийматися адміністраціями лікувальних закладів, ми впливати не можемо. Але, зрозуміло, що питання про скорочення посади бібліотекаря ЛПЗ не буде виникати, якщо  фахівець-бібліотекар потрібен закладу, вивчає та задовольняє інформаційні потреби  медиків, використовує інноваційні форми роботи, володіє ПК. Стан передплати медичної періодики для бібліотек мережі залишається незадовільним: бібліотеки майже половини районних лікарень не отримують жодного фахового видання. Тому в котрий раз запрошуємо користуватися нашими фондами. Облмедбібліотека пропонує розсилку електронних документів на е-mail ЛПЗ, а саме: відсканованих електронних версій медичних журналів, які передплачує. У нас є можливість сканувати періодичні видання і доставляти у відповідних форматах на електронні адреси лікувальних закладів для користування фахівцями-медиками.

ОНМБ запровадила дистанційне інформаційне обслуговування віддалених користувачів. Для цього лікарі заповнюють анкети, де вказують тему інформування та адресу власної електронної пошти на яку  відсилається зміст потрібного журналу, а потім, за вимогою, повні тексти відібраних статей. Такою послугою вже користуються 23 абонента. «Пересувна» медична бібліотека продовжує працювати в районних та міських ЛПЗ. Протягом минулого року нею скористувалися 8 ЛПЗ. Цього року - Коростенська райполіклініка та Нов-Волинське міськрай ТМО.   

 Про зміни та організаційні моменти проведення атестації працівників медичних бібліотек області в жовтні 2014 року повідомила заст. директора ОНМБ ЖОР Смалюх І.П.

  Методист Осіна О.В. підбила підсумки діяльності мережі медичних бібліотек в 2013 році. На початок 2014 року кількість документів в фондах бібліотек  мережі  становить 559912  примірників. За 2013 рік обслуговано 27357 читачів, яким було видано 561445 примірників документів. Проведено 375 оглядів та переглядів літератури медичної тематики. Поповнення фондів бібліотек відбувалося в основному за рахунок періодики, зокрема медичних журналів. Найбільше надходження книг у бібліотеки медичних навчальних закладів. Використанню інноваційних форм бібліотечної роботи заважає погане технічне оснащення бібліотек та брак коштів на передплату періодичних видань. Але незважаючи на це, бібліотекам ЛПЗ області вдалося завершити рік з досить непоганими показниками.

В рамках заходів до 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка бібліотекар читального залу Телипська І.М. провела презентацію книжково-ілюстративної виставки «Історія його життя складає частину історії його народу».