Пересувна медична бібліотека

          Шановні  колеги !

Ні для кого не секрет, що бібліотеки медичних закладів області переживають зараз не найкращі часи: постійна нестача коштів, що виділяються для лікарень і санаторіїв,  призвела до того, що бібліотеки ЛПУ фінансуються за залишковим принципом, та й залишків найчастіше не залишається ... Тому, час диктує нам свої умови - або знаходити нові форми роботи, нові способи бути корисними  своєму  закладу або ..., але не будемо про погане - ми пропонуємо всім бібліотекам ЛПЗ області вихід з  безнадійного становища. І вихід цей  -  пересувна бібліотека. Ідея  далеко не нова - ще на зорі ліквідації неписьменності такі бібліотеки формували  з фондів губернських, міських, а то й  приватних бібліотек, і  кіньми  возили по віддалених селах. В радянські часи  бібліотеками  широко використовувалися  «бібліобуси», навіть в деяких лікувальних закладах працювали такі  нестаціонарні форми видачі літератури, як бібліотечні пункти. Так що,  метод пройшов перевірку часом.

Ідея використання фондів ОНМБ медичними бібліотеками області висловлювалася нами на останніх семінарах і навіть частково втілювалася в життя, але остаточно сформувалася після відвідання Вінницької ОНМБ, де навіть формується спеціальний фонд для «пересувки», тим більше, що фінансування        дозволяє.
         Скориставшись напрацюваннями колег, ми  підготували  «Положення та правила користування пересувною медичною бібліотекою», форму договору, який  укладається ОНМБ  з  керівником  медичного закладу,  де визначені права і обов’язки сторін  та відповідальність за збереження  переданих у тимчасове користування книг. Обидва ці документи пропонуються вашій увазі, див. Пересувна медична бібліотека (документи)

Першою скористалася перевагами «пересувки» досвідчений фахівець,       бібліотекар Коростишівської ЦРЛ Моторнюк Валентина Іллівна. Бібліотекарі ОНМБ відібрали нову медичну літературу, (що  надійшла цього року), для фахівців лікарні. Для читачів «пересувної» бібліотеки призначені  окремі формуляри, куди бібліотекар повинна вносити дані про читача і книги, якими він  користувався.

У ділових колах вважають: «Гарна реклама - половина успіху». Керуючись цим, Валентина Іллівна провела велику підготовчу роботу: на лікарській «п'ятихвилинці» головний лікар зробив оголошення про майбутнє прибуття книг, на сестринської конференції теж прозвучала така інформація. Бібліотекар приїхала  черговою машиною  швидкої допомоги і  отримала  згідно  накладної партію книг (50 прим.).  У бібліотеці ЦРЛ  книги  було розміщено   на  трьох  столах у вільному доступі. Валентина Іллівна не полінувалася ще раз обійти всі відділення і запросити медичний персонал   до бібліотеки. Успіх перевершив очікування - за 30 днів «пересувкою» скористалися 51 лікар і 27 медсестер. Книговидача  склала   267 примірників, тобто  кожна  книга була видана 5,4 рази.

         Звичайно, справа  ця  досить клопітка: треба одночасно  вести  два формуляри, стежити, щоб книги вчасно поверталися, бо бажаючих ознайомитися з новою літературою набагато більше, ніж самої літератури.   Безперечно, з  цієї ситуації при бажанні можна знайти вихід:  користувачі  просто  ксерокопіювали   розділи книг, які їх зацікавили.  Але хіба не варті ці клопоти  свідомості того, що ти був реально корисний людям? Зацікавленого погляду читача? Просто того, що ти можеш порадіти разом з людиною, яка знайшла  для себе щось  корисне і потрібне саме завдяки тобі?  Та й якщо відкинути емоції, 78 реальних читачів і  267 прим. реальної  книговидачі  ніколи не будуть  зайвими.

 Естафету «пересувної бібліотеки»  прийняла  Ковальчук  Наталія Миколаївна - бібліотекар Баранівської ЦРЛ. За останніми даними, справи  
йдуть у неї дуже і дуже непогано.
         Воістину, все залежить від особистості бібліотекаря - хто  вболіває  за свою справу, хапається за будь-яку можливість, а ті, кому все одно, тільки б не чіпали, сидять  у  своїх закутках і стогнуть, що їх не фінансують, не поважають, на них не зважають, просто  впритул  не бачать.
         Ось вам реальна можливість зробити так, щоб при зустрічі дивилися на Вас, а не крізь Вас.     Дерзайте!

 

Р.S. Для складання Графіку обслуговування «пересувною бібліотекою» на 2013 рік, будь ласка, проінформуйте про зручну для вашого закладу  дату заступника директора ОНМБ  до 15 січня 2013 року.