М.М АМОСОВ - КАРДІОХІРУРГ, ВЧЕНИЙ, БІОКІБЕРНЕТИК, ПИСЬМЕННИК

      6 грудня 2013 року виповнюється 100 років від дня народження Миколи Михайловича Амосова,  видатного вченого і геніального хірурга, основоположника серцевої хірургії,  медичної та біологічної кібернетики в Україні, письменника і громадського діяча

 Ювілей відзначатиметься на державному рівні під егідою ЮНЕСКО

 2013 рік оголошено роком М.М. Амосова у галузі медицини

              

 

Біографія

     Микола Михайлович Амосов народився 6 грудня 1913 р. в селі Ольхово Вологодської губернії. У 1932 р. закінчив Череповецький механічний технікум, після чого 3 роки працював змінним механіком на Архангельській електростанції. У 1939 році з відзнакою закінчив Архангельський медичний інститут, а у 1940 році - з відзнакою Всесоюзний заочний індустріальний інститут. У період Великої Вітчизняної війни був на фронті провідним хірургом польового госпіталю. З 1947 по 1952 рік працював головним хірургом Брянського облздороввідділу и у цей час почав широко займатися грудною хірургією, вів велику наукову роботу і у 1953 році захистив докторську дисертацію.

     У 1952 році М. М. Амосова, як великого фахівця з грудної хірургії, було запрошено у Київський інститут туберкульозу для керівництва спеціально створеною клінікою торакальної хірургії.

     М. М. Амосов був одним з ініціаторів широкого впровадження у нашій країні хірургії при захворюваннях легенів, вніс багато нового у розвиток цієї проблеми. Його дослідження сприяли підвищенню ефективності лікування хвороб легенів. У 1961 році роботи Н.М. Амосова з легеневої хірургії були відмічені Ленінською премією.

     Надалі основним напрямом роботи М. М. Амосова стала серцева хірургія. У 1955 році він вперше в Україні почав лікування вад серця хірургічним методом, у 1958 році одним з перших в Радянському Союзі упровадив в практику метод штучного кровообігу. У 1963 році Микола Михайлович першим в Радянському Союзі провів протезування клапана митри, а в 1965 році створив і вперше в світі упровадив в практику антитромботичні протези серцевих клапанів. М. М. Амосовим створено цілий ряд нових методів хірургічного лікування пороків серця, оригінальні моделі апаратів штучного кровообігу. Його роботи з хірургічного лікування хвороб серця були відмічені Державною премією України (1988 р.), Золотими медалями (1967 р., 1982 г.) та Срібною медаллю (1978 г.) ВДНГ СРСР.

      У клініці, створеній М. М. Амосовим, проведено близько 7000 резекцій легенів, понад 95000 операцій з приводу хвороби серця, зокрема близько 36000 з штучним кровообігом.  У 1983 році керована М. М. Амосовим клініка серцевої хірургії реорганізована у Київський науково-дослідний інститут серцево-судинної хірургії і є Українським республіканським кардіохірургічним центром. Щорічно в інституті проводиться близько 3000 операцій на серці, зокрема близько 1500 - з штучним кровообігом. Ведеться розробка найважливіших проблем серцевої хірургії. М. М. Амосов був першим директором а з 1988 року - почесним директором інституту.

        У 1955 році М. М. Амосов створив і очолив першу в СРСР кафедру грудної хірургії для удосконалення лікарів. Потім з неї виділилася кафедра анестезіології. Ці кафедри підготували понад 700 фахівців для України та інших республік.

        Разом з хірургією М. М. Амосов велику увагу приділяв сучасним проблемам біологічної, медичної та психологічної кібернетики. З 1959 р. по 1990 р. він очолював відділ біологічної кібернетики Інституту кібернетики НАН України. Під керівництвом Н.М. Амосова проведені фундаментальні дослідження систем саморегуляції серця і розробка питань машинної діагностики хвороб серця, розробка і побудова фізіологічної моделі "внутрішнього середовища організму", моделювання на ЕОМ основних психічних функцій і деяких соціально-психологічних механізмів поведінки людини. Нетрадиційність підходу, оригінальні погляди М. М. Амосова отримали широке визнання у нас в країні і за кордоном. За дослідження в області біокібернетики у 1978 р. і 1997 р. його удостоєно Державної премії України.

       М. М. Амосов - автор понад 400 наукових робіт, включаючи 19 монографій. Ряд монографій перевидані в США, Японії Німеччині, Болгарії.

       У створеному ним інституті підготовлено 40 докторів і понад 150 кандидатів наук, багато хто з яких очолює великі наукові центри. М. М. Амосов був членом президії правління Українського суспільства хірургів і кардіологів Міжнародної асоціації хірургів і кардіологів, Міжнародної асоціації хірургів і Міжнародного товариства серцево-судинних хірургів, Міжнародного товариства медичної кібернетики, Наукової ради з кібернетики України, членом редколегії, редакційних рад низки вітчизняних і зарубіжних журналів.

     Свою наукову роботу М. М. Амосов поєднував з великою суспільною діяльністю, був депутатом Верховної Ради СРСР п'яти скликань.

      Микола Михайлович широко відомий, як письменник. Його повісті "Думки та серце", "Записки з майбутнього", "ППГ-2266", "Книга про щастя та нещастя" неодноразово видавалися у нас в країні і за кордоном.

       М. М. Амосова відмічено багатьма високими урядовими нагородами СРСР і України. Микола Михайлович був талановитою, яскравою, різносторонньою людиною, блискучим хірургом, вченим і громадським діячем. Він ніколи не залишався байдужим до проблем держави, нації, окремої людини. Світла пам'ять про академіка М. М. Амосова назавжди залишиться в серцях його учнів, співробітників, багатьох тисяч врятованих хворих, всіх, кому пощастило зустрічатися з цією чудовою людиною.

 

  

Цитати:

 

*В большинстве болезней виновата не природа, не общество, а только сам человек. Чаще всего он болеет от лени и жадности, но иногда и от неразумности.

 

*Чтобы быть здоровым, надо иметь силу характера.

 

*Статьи и даже книги о болезнях и здоровье очень любят. С удовольствием читают всякие рекомендации: как питаться, сколько и каких упражнений делать. Каждый думает: «Начну!» Или о болезнях: какие признаки? «Нет, у меня еще нет!».

 

*Не надейтесь на медицину. Она неплохо лечит многие болезни, но не может сделать человека здоровым. Пока она даже не может научить человека, как стать здоровым.

 

*Больше того бойтесь попасть в плен к врачам! Порой они склонны преувеличивать слабости человека и могущество своей науки, создают у людей мнимые болезни и выдают векселя, которые не могут оплатить.

 

*Стремление получить максимум удовольствия и избежать неприятного - вот это и есть основной механизм, направляющий нашу деятельность.

 

*Все дело в поступках. Мысли - они противоречивы. Может быть, и есть такие люди, что всегда думают только хорошее, но я не могу.

 

*Адаптация - враг счастья. Ищите себе страсть в работе - будете счастливы. Не все время, но будете…

 

*Сколько видишь людей, ушедших в болезнь! Они носят ее как драгоценность, как оправдание всех своих неудач в жизни, как основание требовать у окружающих жалости и снисхождения. Очень неприятные типы!

 

*Интеллект подавляет чувства.

 

*Здоровый человек бывает несчастным, но больной не может быть счастливым. Здоровье приятно, но если оно постоянно, то действует закон адаптации: его перестают замечать, оно не дает компонента счастья.

 

*Слабого человека даже смерть не может надолго напугать.

 

*Дать свободу религии необходимо. Не всем нужны доказательства, есть Бог или нет. Существует биологическая потребность верить: прислониться к сильному и тем облегчить свои страдания.

 

 

 

  

   

Книги   М.М. Амосова  з  фонду  бібліотеки

 

 

 

    Амосов,Н.М. Моделирование мышления и психики/ Н.М.Амосов.-К.:Наукова думка,1965.-303с.

 

    В книге излагаются принципы  переработки информации и моделирования в сложных живых организмах. Предлагая свою оригинальную информационную гипотезу о программах психической деятельности человека, автор намечает пути моделирования их на электронно-вычислительных машинах.

 

 

 

 

 

    Амосов,Н.М. Искусственный разум/Н.М.Амосов.-К.:Наукова думка,1969.-155с.

 

    Возможно ли создать искусственный разум? Будет ли он способен к полноценному мышлению, к творчеству? Кем предстоит ему стать - помощником или соперником человеческого разума? Эти вопросы давно уже обсуждаются многими учеными. В книге популярно описаны общие принципы переработки информации в сложных системах «типа живых» - организме, мозгу, обществе. Выдвинута гипотеза о механизмах психической деятельности - таких, как узнавание, понимание, сознание, чувства, эмоции, воля, творчество

 

 

 

 

   Амосов,М.М. Роздуми про здоров я: Пер.з рос./М.М.Амосов.-К.-Здоров ’я,1990.-168с.

 

   У книжці розповідається про те, як зміцнити своє здоров я, продовжити активне творче довголіття, як краще організувати свою працю, відпочинок, даються поради щодо раціонального харчування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Амосов Н. Книга о счастье и несчастьях/ Н.Амосов.- М.: Молодая гвардия,1990.-210с.

  

   М. Амосов рассказывает в книге о работе хирурга, оперирующего на сердце,

о проблемах медицины и здравоохранения, делится своими воспоминаниями и мыслями о кибернетике.

 

 

 

 

  

 

   Амосов Н.М.Энциклопедия Амосова. Алгоритм здоровья. Человек и общество/ Н.М.Амосов.- Донецк: «Издательство Сталкер»,2003.-464с.; ил.

 

   Как  жить, чтобы укрепить свое здоровье, сохранить до глубокой старости ясный ум и работоспособность? О научных основах жизни человека, о том, как лучше организовать свой труд, отдых, питание, семейную жизнь, почему вредны всякого рода излишества  вы узнаете из этой книги

 

 

 

 

 

 

 

   Амосов Н.М., Бендет Я.А. Физическая активность и сердце/ Н.М.Амосов, Я.А.Бендет.- К.:Здоровья, 1989.-216с., ил.

 

   В книге описаны влияние физической активности на функцию сердца и ее роль в профилактике и лечении сердечно-сосудистых заболеваний. Особое внимание уделяется применению нагрузок с целью определения  функционального состояния сердечно-сосудистой системы, физической реабилитации оперированных по поводу пороков сердца и больных хронической коронарной недостаточнотью.

 

 

 

 

 

 

   Амосов Н.М. Очерки торакальной хирургии/ Н.М.Амосов. - К.: Государственное медицинское издательство УССР,1958.-727с., ил.

 

   В книге излагаются общие вопросы торакальной хирургии-хирургии легких, сердца, пищевода и кардии. В основу ее положен большой собственный опыт автора. Книга представляет собой пособие для врачей, специализирующихся по грудной хирургии; многие разделы рассчитаны и на квалифицированных хирургов. Книга хорошо иллюстрирована.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

  Амосов Н.М., Зиньковский М.Ф. Хирургическое лечение тетрады Фалло.- Киев: Здоров’я,1982.-152с.

  

 

    В книге приводятся сведения по диагностике и лечению врожденного порока сердца – тетрады Фалло. Подробно рассматриваются анатомия и гемодинамика этой патологии, даются рекомендации по выбору тактики, методики хирургического вмешательства, описываются непосредственные и отдаленные результаты.

 

 

 

 

 

 

  Амосов Н.М., Бендет Я.А. Терапевтические аспекты кардиохирургии.- 2-е изд., перераб. и доп./Н.М.Амосов, Я.А.Бендет.- К.:Здоров’я,1990.-288с.,ил.

 

   В книге изложены сведения о хирургическом лечении врожденных , приобретенных пороков сердца, коронарной недостаточности. Освещены вопросы патофизиологии, специальные методы диагностики этих болезней. Приведены рекомендации по диспансеризации ,подробно описаны современные методы реабилитации, количественной оценки физического состояния и трудоспособности оперированных больных с помощью нагрузочных тестов.

 

 

 

 

 

    Амосов Н.М., Бендет Я.А. Хирургия пороков сердца: Лекции для терапевтов и педиатров/ Н.М.Амосов, Я.А.Бендет.- К.:Здоров’я,1969.-167с., ил.

 

 

    В книге в краткой и доступной форме излагаются основы хирургического лечения врожденных и приобретенных пороков сердца. Важное место отведено показаниям и противопоказаниям к операциям, пред- и послеоперационному лечению больных с пороками сердца. Даны  рекомендации по диспансерному наблюдению оперированных. Приведены  сведения по патофизиологии пороков сердца, специальным методам диагностики, принятым в сердечной хирургии, методам хирургических вмешательств.